Search
Close this search box.

Dia Internacional de la Salut Mental

salut mental

“La Recuperació en Salut Mental: Un Camí Cap a una Vida Satisfactòria i Autònoma”

En l’àmbit de la salut mental, la idea de recuperació està experimentant una transformació profunda. Ja no es limita a la simple desaparició o control dels símptomes, sinó que es redefineix com un procés de vida continu i d’aprenentatge. La recuperació, implica més que la mera remissió de símptomes. Representa un compromís en què les persones afectades prenen un paper actiu en la gestió de la seva pròpia salut mental. Aquest camí no té un punt final fix; és una jornada contínua d’autoconeixement i creixement personal.

Un element central és la recuperació de l’esperança. Aquesta perspectiva promou la creença que, malgrat els desafiaments de la salut mental, és possible tenir una vida plena i satisfactòria. Això es basa en la restauració de la il·lusió i la continuació dels somnis, independentment dels símptomes persistents.

Una característica destacada és la importància de l’autonomia. La recuperació implica que l’individu prengui les regnes de la seva pròpia vida, prenent decisions i assumint-ne la responsabilitat. Aquest enfocament posa l’èmfasi en les capacitats i habilitats de cada persona, no en les seves limitacions.

A més, aquesta visió destaca que la recuperació no necessàriament significa tornar a l’estat previ al diagnòstic. Més aviat, és una oportunitat per a la reconstrucció personal, prenent decisions conscients en funció de les noves circumstàncies i necessitats.

La perspectiva de recuperació també canvia la dinàmica dels serveis de salut mental. Ara, la persona és al centre del procés, i això requereix serveis i protocols adaptats. La seva implicació en activitats significatives, ja siguin educatives, de voluntariat o creatives, és crucial per al seu benestar.

Com hem dit, la recuperació en salut mental no és un destí fix, sinó un viatge contínu cap a una vida satisfactòria i autònoma. Aquesta nova perspectiva posa l’accent en l’autonomia, la responsabilitat personal i l’esperança com a motors principals, i promou una visió més positiva i capacitant de la salut mental.

Enllaços web que us poden ser útils com a recursos complementaris per parlar de salut mental i TCA:

 1. T’estresses? Recurs per superar el millor possible les accions i deures quotidians, el contacte i la comunicació amb la família i la colla d’amics i amigues o, fins i tot, les estones de lleure, que poden arribar a provocar moments de tensió a les joves.
  https://www.cjb.cat/publicacions/testresses-guia-sobre-lansietat-i-lestres/
 2. On tens el cap? Aquesta nova publicació proporciona algunes pistes per incorporar la perspectiva de la salut mental i emocional a les vostres entitats i cercles personals.
  https://www.cjb.cat/publicacions/on-tens-el-cap-guia-jove-sobre-salut-emocional/
 3. Parlem de… Alimentació responsable. En aquesta guia trobaràs informacions bàsiques per tal de conèixer què són els aliments de temporada, els productes transgènics o les cooperatives de consum i et donarem alguns consells que et poden ser útils per al teu dia a dia!
  https://www.cjb.cat/publicacions/parlem-de-alimentacio-responsable/
 4. Polititzem els malestars! Relatoria per a compartir les reflexions, conclusions i aprenentatges que ens vam endur a casa de la jornada en què col·lectivament vam posar sobre la taula les causes estructurals de la grassofòbia i el TCA.
  https://www.cjb.cat/publicacions/polititzem-els-malestars/

One Response

 1. Hola me llamo Marina, solo quería daros las gracias por tener esa sensibilidad en un tema tan importante.
  Y daros las gracias también por esa labor tan bonita que hacéis.
  Un saludo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *